Vrijwilligersraad 2013

2013 was een boeiend jaar voor leden van de Vrijwilligersraad, de VR, van Stichting Hospice en Vrijwillige terminale thuiszorg. Er was veel om over mee te praten. Over het toekomstig beleid bijvoorbeeld, wat er in 2017 aan de orde kan zijn en wat dat betekent voor de rol van de vrijwilliger.

Vrijwilliger 2017: gewapend met laptop en luier

Volgens Liny Bosland, één van de vijf raadsleden, is die vrijwilliger in 2017 iemand die een baan heeft én een gezin, iemand die met een laptop en een luier in de tas vrijwilligerswerk komt doen. De nieuwe vrijwilliger is betrokken, doelgericht en leergierig. Liny: "Hoe spelen we daarop in qua werktijden of de organisatie van scholing? Koppel daaraan de cliënt die meer gaat regisseren en opeens andere dingen van je gaat vragen. Of je bijvoorbeeld een pleister wilt plakken. De vrijwilliger én zijn taak veranderen nu heel snel."

2013: Professionelere aanpak boekt resultaat

In 2013 heeft de VR grote vooruitgang geboekt in haar functioneren, zowel onderling als in relatie tot de coördinatoren en de directeur. Dit komt onder andere door de opleiding voor Ondernemingsraden die de leden in 2013 volgden. Ze leerden zich effectiever op een vergadering voor te bereiden, hun mening te funderen en te discussiëren met behoud van waardering en begrip voor elkaars visie.

2013: Je ziet input terug

Directie en VR vergaderen vier keer per jaar, maar de VR kan ook ongevraagd advies geven. Liny: "Je ziet onze input terug in de organisatie. Vacatures bijvoorbeeld plaatsen we nu eerst op intranet zodat iedereen intern kan solliciteren. We werkten mee aan de handleiding voor vrijwilligers, het ABC-boek. We dachten mee over het privacy-beleid en hoe de vrijwilliger daarin voorkomt. En we willen vrijwilligers activeren om de VR op de hoogte te houden van hun wensen en hun goede en minder goede ervaringen." 

 

 


Maak kennis met de Vrijwilligersraad. Klik door naar de website.


 

Vrijwilliger 2017 kan nog beter luisteren.

 

De VR leerde hoe ze met brainstormen vooraf, effectiever kan vergaderen.