Hij kookt met alle liefde vier verschillende potjes, voor elke gast wat anders, maar uit praktische overwegingen probeert hij het een beetje te sturen. Als hij de ene gast vertelt welke heerlijke maaltijd hij de ander voorschotelt, is de kans groot dat die hetzelfde wil eten.

Van versgebakken chips tot vruchtencompote

Kookgroep kookt de smaak van thuis

Hobby-chef-kok Peter Ewals vindt het heerlijk om alles uit de kast te halen om mensen een goede smaaksensatie te geven. En daar heeft hij sinds de verbouwing van het Hospice alle ruimte voor in de nieuwe woonkamer/-keuken. Dat die plek in 2013 zowel letterlijk als figuurlijk het epicentrum van het Hospice is geworden komt niet in de laatste plaats door de inspanningen van Peter en de andere leden van de kookgroep. Zij brengen de geuren, de gezelligheid en de smaak van thuis in huis. Bijna-thuis wordt Bijna-helemaal-thuis.

2013 gaat als lekkerste jaar te boek

De kookgroep begon voorzichtig met een paar kookvrijwilligers in 2012 en is in 2013 tot volle wasdom gekomen. Peter had net zijn loopbaan als manager in de welzijnssector beëindigd, maar op zijn 62e nog niet de behoefte om op zijn lauweren te rusten. De kookgroep betekende dat hij eindelijk kon doen wat hem in het bloed zit. Met veel plezier meldt hij zich elke maandag om 15 uur bij de gasten die in het Hospice verblijven en vraagt ze persoonlijk wat ze willen eten. Peter kookt alleen, en er zijn stellen die samen koken. Er staat nu bijna dagelijks iemand in de keuken, alleen in de weekenden is er niet altijd iemand beschikbaar.

Maandag Peterdag

"Mensen kunnen alles aan me vragen, mijn repertoire is zeer uitgebreid. Als er vier gasten zijn, kook ik vier verschillende potjes. Verse friet bijvoorbeeld voor een meneer die een keer in Spanje versgebakken fish & chips met aioli had gegeten. Echt een man van de wereld. Dat ik dat ging maken, vond hij prachtig. Ik heb hem in zijn rolstoel naar de keuken gereden en we hebben gezellig gesproken tijdens het koken. Het was een topmiddag.

Ik herinner me een meneer die alleen vloeibaar kon eten. Voor hem heb ik zes weken lang verse soep gemaakt. Heel leuk om te doen. Een mevrouw had zin in de combinatie zoet en zout; ze vroeg of ik appelmoes en bouillon had. Daar heb ik een compote van aardbeien, frambozen en sinaasappelsap van gemaakt en bouillon getrokken van een halve kip. Voor een mevrouw van 94 die zelf huishoudster was geweest kookte ik lekker traditioneel: bloemkool met een papje en een gehaktbal. Haar zoon bleef ook eten, dus dan maak je er twee balletjes van. Ik heb zelfs een keer pannenkoeken gebakken voor het hele huis!"

 

 

 

Peter Ewals
met vrijwilliger Eveline

Hobby-chek-kok Peter Ewals haalt elke maandag alles uit de kast.